Έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για μια σειρά βασικών λειτουργιών που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, επειδή βρίσκεται σε μικρή ποσότητα και σε λίγες κατηγορίες τροφίμων, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν εκτίθενται για αρκετό χρονικό διάστημα στον ήλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σώμα να συνθέσει τη συγκεκριμένη βιταμίνη με φυσικό τρόπο.

Πέρα από μια σειρά σοβαρών παθήσεων που ενδέχεται να οφείλονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στην έλλειψη της βιταμίνης του ήλιου, υπάρχουν και άλλες αιτίες. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι που κάνουν χρήση κάποιων φαρμάκων όπως αντιεπιληπτικά, γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη κ.ά.), αντιμυκητιασικά, φάρμακα του AIDS και χολεστυραμίνη, το πιθανότερο είναι να βρεθούν με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξει κάποιος την επάρκεια της βιταμίνης D στο σώμα του είναι μέσω μιας ειδικής εξέτασης αίματος (επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D ορού). Οι γιατροί είναι αυτοί που θα συμβουλέψουν ανάλογα τον κάθε ενδιαφερόμενο για το αν θα πρέπει ή όχι να υποβληθεί στην παραπάνω εξέταση.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, οι τιμές < 20ng/mL (50 nmol/lt) δείχνουν ήπια ανεπάρκεια, ενώ οι τιμές < 5 ng/ml (12,5 nmol/lt) καταδεικνύουν σοβαρή ανεπάρκεια με διαταραχές στην επιμετάλλωση των οστών. Το θέμα είναι πως ο καθένας μας μπορεί να αποφύγει όλη αυτήν την κατάσταση, αρκεί να βγει για λίγη ώρα κάθε πρωί στον ήλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.