Η βιταμίνη του ήλιου και των οστών που τόσο έχουμε ανάγκη

Αυτό είναι το μότο που ακούγεται συχνά πυκνά από τους ειδικούς για τη βιταμίνη D, της οποίας η σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερη. Ο ήλιος θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεσή της, αλλά στην Ελλάδα σημειώνεται  σε πολλούς ανθρώπους έλλειψη της.

Πρόκειται για την βιταμίνη που θεωρείται απαραίτητη για την υγεία των οστών. Είναι πολύτιμη για τον άνθρωπο, αφού παίζει καταλυτικό στην αποθήκευση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η ανεπάρκεια της αφορά όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα, αλλά τα ποσοστά ανεβαίνουν αρκετά στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών παρουσιάζουν ανεπάρκεια της συγκεκριμένης ουσίας. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως αρκούν μόλις 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ημερησίως για να μπορέσουμε να συνθέσουμε τη βιταμίνη D.

Το ασβέστιο θεωρείται απαραίτητο για την καλή κατάσταση του σκελετού μας, την εύρυθμη λειτουργία των μυών, της καρδιάς, αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του το ασβέστιο. Για αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από τις τροφές, ώστε να δημιουργείται εντός μας το κατάλληλο απόθεμα που τόσο έχει ανάγκη ο σκελετός.

Το ασβέστιο απορροφάται από το έντερο και καταλήγει στα οστά, ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι σημαντικές αποθήκες του σκελετού. Αυτό γίνεται χάρη στη συγκεκριμένη βιταμίνη, αφού η βασική λειτουργία της συνίσταται στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.