Η μετάδοση του ιού της γρίπης

Οι περισσότεροι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται σε συντριπτικό ποσοστό με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που αποβάλλονται με την ομιλία, το φτέρνισμα και τον βήχα. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη https://www.parapharmacie.gr/cat/gripi/, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα όπως το μπούκωμα στη μύτη και ο βήχας.

Οι διάφορες εκτεθειμένες επιφάνειες μολύνονται από σταγονίδια. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει μικρούς και μεγάλους για περίπου δύο ώρες. Τόσο τα μεγάλα, όσο και τα μικρά σταγονίδια είναι ικανά να μεταφέρουν τον ιό της γρίπης και να μολύνουν διάφορες επιφάνειες, κάτι που ισχύει για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός πως τα μεγάλα σταγονίδια δεν αιωρούνται στο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί από τον πάσχοντα κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος, το οποίο εκτείνεται από την προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης των συμπτωμάτων μέχρι και για 5-7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Αυτό αφορά κυρίως τους ενήλικες, ενώ τα παιδιά συνήθως μεταδίδουν τον ιό 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη.

Οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης που δεν είναι πάντα σταθερός, αλλά διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης και έπειτα απαιτούνται ένα έως τέσσερα 24ωρα, ώστε να εκδηλώσει ο άρρωστος κάποιο ή κάποια συμπτώματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.