Σούπερ ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΑΖ

Καλημέρα σας! έτοιμοι για μία νέα μαγειρική απόλαυση;,
πάμε να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο!

Πληροφορίες για την συνταγή: Σούπερ ΣΑΛΑΤΑ ΠΙΑΖ

Ώρα για μαγειρική! Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, ντομάτα, πιπεριές Φλωρίνης και πολλά-πολλά πράσινα λαχανικά. Ιδανικά μπαχαρικά γι αυτή τη σαλάτα, η καπνιστή πάπρικα και τα δύο είδη μπούκοβου! Ιδανική για τη νηστεία, … Διαβάστε περισσότερα

Συνταγή: Εκλαίρ με κρέμα λεμονιού και μαρέγκα – Γλυκά, λεμόνι

Περιγραφή συνταγής:

Όλοι ξέρουμε τα εκλαίρ αλλά αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει! Το αλεύρι Robin Hood είναι τέλειο για τα σου που κάνουμε και η κρέμα λεμονιού με τη μαρέγκα θυμίζει lemon pie! Αυτή είναι μια […]

Διαβάστε περισσότερα

Είναι εύκολα, νηστίσιμα και χωρίς ζάχαρη! Οι 5 καλύτερες συνταγές για λαχταριστά και αληθινά γλυκά. Απολαύστε τα!

Καλή σας μέρα πάμε να μαγειρέψουμε ένα γευστικό πιάτο,
πάμε να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Πληροφορίες για το πιάτο: Είναι εύκολα, νηστίσιμα και χωρίς ζάχαρη! Οι 5 καλύτερες συνταγές για λαχταριστά και αληθινά γλυκά. Απολαύστε τα!

Μαγειρική και φαντασία! Είναι το ένα πιο εύκολο από το άλλο.Είναι το ένα πιο νόστιμο από το άλλο. Δεν έχουν ζάχαρη, είναι νηστίσιμα και θα κάψουν καρδιές όποτε κι αν τα σερβίρετε. … Διαβάστε περισσότερα

Ψητός σολομός με σκόρδο και λεμόνι και άγρια ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα


Η κάθε εποχή έρχεται και φέρνει μαζί της δώρα. Δώρα της φύσης. Καρπούς, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά. Το φθινόπωρο δίνει  τα σταφύλια, τα ρόδια και τις κολοκύθες, ο χειμώνας τα κάστανα, η άνοιξη τις φράουλες, τα σπαράγγια και τις αγκινάρες και όσο για το καλοκαίρι, δεν μπορεί κανείς να απαριθμήσει τα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν μιας και είναι αναρίθμητα.  

Αν και πλέον βρίσκει κανείς τα παραπάνω αγαθά τις περισσότερες εποχές του χρόνου στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ, εγώ επιμένω να χρησιμοποιώ το κάθε πράγμα στον καιρό του. Έτσι λοιπόν κάθε εποχή με βρίσκει να περιμένω κάτι από τα δώρα της. 

Ωστόσο, όσο κι αν αγαπώ ας πούμε τα κάστανα και ανυπομονώ να έρθει η εποχή τους, δεν συγκρίνεται με τίποτα η προσμονή που έχω για τις φράουλες την άνοιξη ή τα λατρεμένα μου σύκα το καλοκαίρι. 

Τα σπαράγγια είναι επίσης μια άλλη μεγάλη ανοιξιάτικη αδυναμία μου, τα οποία περιφρονούσα και τελικά τα δοκίμασα σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Γύρευε πόσες ανοίξεις έχω χάσει που δεν τα έτρωγα. Ευτυχώς η Νεφέλη, αναγνώρισε την γεύση τους από νωρίς και τα λατρεύει όσο κι εγώ. 

Όσο κι αν φανεί περίεργο δεν έχω αγοράσει ποτέ σπαράγγια από σούπερ μάρκετ. Όσες φορές τα έχω μαγειρέψει ή φάει, αυτά ήταν πάντα άγρια. Πες το προκατάληψη, πες το όπως θες, θεωρώ ότι τα καλλιεργήσιμα (απ΄όσο έχω ακούσει τουλάχιστον γιατί προσωπική εμπειρία δεν έχω) χάνουν σε γεύση. Έτσι, προτιμώ να τα αγοράζω από ανθρώπους που τα μαζεύουν από τα ορεινά, εφ΄όσον δεν μπορώ εγώ η ίδια να πάω να το κάνω σαν εκδρομή. 

Δεν σου κρύβω πως ένα από τα όνειρα που έχω όταν μεγαλώσουν τα παιδιά είναι να ασχοληθώ με πράγματα και χόμπι που δεν μπορώ τώρα, λόγω έλλειψης χρόνου ή πολλών υποχρεώσεων. Και το να μαζεύω σπαράγγια, άγρια ραδίκια, βατόμουρα και λουλούδια του αγρού είναι κάτι που θα ήθελα να το κάνω μόνη μου! 

Χθες λοιπόν Κυριακάτικα, φάγαμε αυτό το υ-πε-ρο-χό-τα-το φαγητό που αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Κι όμως είναι!! Είναι ένα πάντρεμα γευστικότατο, ψαριού και λαχανικού.  Του λιπαρού σολομού και των άγριων σπαραγγιών που επιστεγάζονται από μια λεπτή όσο χρειάζεται για να μην τα επισκιάζει, κρούστα παρμεζάνας. Ένα φαγητό που χρειάζεσαι πέντε λεπτά για να το προετοιμάσεις και άλλα 20 για να το ψήσεις, σε ένα μόνο σκεύος κι αυτό στρωμένο με λαδόκολλα. Δηλαδή φαγητό εύκολο, νόστιμο, υγιεινό κι ευπαρουσίαστο! 

Αν μπορέσεις να προμηθευτείς άγρια σπαράγγια σε προκαλώ να το δοκιμάσεις. Αλλά κι αν όχι, επιχείρησε να το φτιάξεις με τα καλλιεργήσιμα. Είναι συνδυασμός που αξίζει να τον γευτείς. Τώρα είναι η εποχή!

Καλή εβδομάδα από μένα!!! 

ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΨΗΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Υλικά για 4 μερίδες: 

     1)      700 γραμμάρια φιλέτο σολομού με δέρμα

     2)      4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     3)      1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού

     4)      1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

     5)      4 σκελίδες σκόρδο

     6)      1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

     7)      450 γραμμάρια σπαράγγια άγρια

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι

     10)   50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη (3/4 φλιτζανιού)

     11)   Μερικές λεπτές φέτες λεμονιού 

Μέθοδος: 

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: Τα λυγίζουμε με το χέρι μας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό. 

Στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσουμε. Τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα ώστε να μην έχουν πολλά νερά και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.  

Κόβουμε το φιλέτο του σολομού σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου και ρηχού ταψιού φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως με λαδόκολλα.

Στο μούλτι βάζουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύσμα του λεμονιού,  το χυμό λεμονιού, τις 2 σκελίδες σκόρδο που τις έχουμε λιώσει με την πρέσα σκόρδου και τη μουστάρδα. Τα χτυπάμε για μισό λεπτό μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο και ομοιογενές μίγμα.  Μια κίτρινη δηλαδή σάλτσα. 

Αλείφουμε την επιφάνεια των φιλέτων του σολομού με αυτό το μίγμα μοιράζοντάς το ισόποσα σε όλα τα κομμάτια. Στη συνέχεια τα αλατίζουμε καλά, τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και τέλος τους τοποθετούμε στο κέντρο από μια λεπτή φέτα λεμονιού. 

Βάζουμε τα σπαράγγια σε μια πιατέλα και ρίχνουμε πάνω τους τις δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Λιώνουμε στη συνέχεια και τις υπόλοιπες δύο σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε κι αυτές επάνω. Τα αλατίζουμε καλά και τρίβουμε πιπέρι. 

Με τα χέρια μας τους κάνουμε ένα απαλό μασάζ ώστε να λαδωθούν καλά όλα και να πάρουν τη γεύση των υλικών που τους έχουμε βάλει. Προσέχουμε ωστόσο να μην τα σπάσουμε!

Τα χωρίζουμε σε 4 ίσα ματσάκια (μερίδες δηλαδή) και τοποθετούμε το κάθε ματσάκι, αντίστοιχα στις 4 γωνίες του ταψιού, περιμετρικά του σολομού. 

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο που προηγουμένως έχουμε προθερμάνει και ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά μόνο. 

Κατόπιν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε τα σπαράγγια με την παρμεζάνα μοιράζοντάς την ισόποσα σε 4 δόσεις. Μια – δυο κουταλιές της σούπας περίπου για κάθε ματσάκι σπαραγγιών δηλαδή. 

Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Τέλος γυρνάμε τον φούρνο στο γκριλ (ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό μας) και ψήνουμε το σολομό και τα σπαράγγια για άλλα 5 λεπτά. 

Συνολικός χρόνος ψησίματος δηλαδή 20 λεπτά με το τελευταίο πεντάλεπτο να ψήνεται στο γκριλ. 

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα συνοδεύοντάς τα με φέτες λεμονιού για όσους θέλουν να στάξουν μερικές σταγόνες από το χυμό του πάνω στο ψάρι. 

Καλή επιτυχία!!! 

Σούπερ Μαρμελάδα λεμόνι/Lemon Marmalade

Καλή σας μέρα πάλι μαζί σας με νέες γευστικές ιδέες ,
επόμενη κίνηση ας δούμε και τα υλικά μας και πάμε να μαγειρέψουμε!

Πληροφορίες για το πιάτο: Μαρμελάδα λεμόνι/Lemon Marmalade

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Πολλά λεμόνια υπάρχουν πάντα στο σπίτι μας. Και από φίλους με λεμονιές αλλά και από τη δική μας λεμονιά που έσπασε στα δυο παλιότερα με ένα αέρα. Η μισή προς… Διαβάστε περισσότερα

Μαγείρεψε το… Μάρτιο σε κατσαρόλα και φούρνο! Οι 10 καλύτερες αλμυρές και γλυκές συνταγές με υλικά της εποχής

Καλή σας μέρα πάμε να μαγειρέψουμε ένα γευστικό πιάτο,
πάμε να δούμε ένα πιάτο για όλες τις εποχές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Πληροφορίες για το πιάτο: Μαγείρεψε το… Μάρτιο σε κατσαρόλα και φούρνο! Οι 10 καλύτερες αλμυρές και γλυκές συνταγές με υλικά της εποχής

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Μπορεί να φοράμε «Μαρτάκι» για να μη μας κάψει ο ήλιος του μήνα, μπορεί να λέμε το Μάρτιο…. γδάρτη και παλουκοκαύτη, αλλά κανένας μας δε μπορεί να πει ότι δε … Διαβάστε περισσότερα

Σπαγγέτι με κέιλ, λεμόνι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά


Η εποχή του αγαπημένου μου κέιλ είναι τώρα. Ένα είδος λαχανίδας, αρκετά δυσεύρετης (ακόμα τουλάχιστον) στη χώρα μας. Χρόνο με το χρόνο όμως αυτό το ωφέλιμο μα και νόστιμολαχανικό γίνεται πιο γνωστό, η παραγωγή του εξαπλώνεται κι έτσι αργά μεν αλλά σταθερά αρχίζει να πωλείται όλο και σε περισσότερα σημεία, που βέβαια είναι οι μεγάλες λαϊκές αγορές κυρίως των Αθηνών. Σε σούπερ μάρκετ δεν έχει τύχει να συναντήσω ακόμα και θα ήθελα να μου πείτε αν το έχετε δει εσείς.  

Όποτε το βρίσκω προσπαθώ να το μαγειρέψω με όσο περισσότερους τρόπους γίνεται αφού πρώτα βέβαια φτιάξω τα φοβερά και τρομερά κέιλ τσιπς μου. Τα τσιπς αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πατατάκια, κι αυτό δεν το λέω μονάχα εγώ αλλά όλοι όσοι τα έχουν δοκιμάσει και κυρίως θα επικαλεστώ τις γνώμες των μικρών παιδιών που τρε-λαί-νο-νται γι΄αυτά και ξέρετε πως στα πατατάκια δεν βρίσκουν εύκολα υποκατάστατο!!

Ωστόσο επειδή το μικρόβιο της αναζήτησης το έχω μέσα μου, θέλω να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι με τα υλικά μου και σε άλλες παρασκευές. Τα κέιλ λοιπόν τα χρησιμοποίησα φέτος για πρώτη φορά σε μακαρονάδα. Μια μακαρονάδα με απλές, ξεκάθαρες γεύσεις που αφήνει το λαχανικό αυτό να παίξει μπάλα και να επικρατήσει πάνω στο ουδέτερο μακαρόνι.

Η μακαρονάδα αυτή θα έλεγα ότι συνδυάζει δύο συνταγές αν εξαιρέσει κανείς το λεμόνι. Την κλασική ιταλική aglio, olio e peperoncino  και τα kale chips στα οποία αναφέρθηκα πριν. 

Τα κέιλ σοτάρονται –σχεδόν τηγανίζονται-  σε ελάχιστο ελαιόλαδο και γίνονται αρκετά τραγανά. Πάνω τους πέφτει η πιπεριά τσίλι, το μπούκοβο και το λεμόνι δίνοντάς τους αψάδα και οξύτητα. Είναι ομολογουμένως μια αρκετά καυτερή μακαρονάδα με ιδιαίτερη γεύση. 

Πριν την φτιάξετε, εφ΄όσον το έχετε αποφασίσει, ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα ώστε να πετύχετε αυτό ακριβώς που θέλετε σε γεύση. Είναι η μακαρονάδα του δεκάλεπτου που όμως φαίνεται πως έχετε σπαταλήσει χρόνο και πολύ ταλέντο για να την φτιάξετε. Το αποτέλεσμα θα σας ευχαριστήσει στο μέγιστο! Το πιστεύω!

Καλημέρα!!! 

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΕΙΛ, ΛΕΜΟΝΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Υλικά: 

     1)      250 γραμμάρια μακαρόνια σπαγγέτι (Νο 6)

     2)      4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     3)      180 γραμμάρια κέιλ ακαθάριστο

     4)      ½ κουταλιά σούπας μπούκοβο

     5)      1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

     6)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

     7)      50 ml χυμό λεμονιού

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι

     10)   3 γεμάτες κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο

     11)   Επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα + ξύσμα λεμονιού

Μέθοδος: 

Πλένουμε το κέιλ και το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά. Θέλουμε να είναι εντελώς στεγνό χωρίς ίχνος νερού πάνω του. Στη συνέχεια το καθαρίζουμε αφαιρώντας του το κεντρικό χοντρό νεύρο το οποίο και πετάμε, ώστε να μείνουν μόνο τα φύλλα του. Αν θέλετε να δείτε με φωτογραφίες τον τρόπο τον οποίο το καθαρίζουμε, ρίξτε μια ματιά στην παλιότερη ανάρτηση των κέιλ τσιπς ΕΔΩ! 

Όταν το έχουμε καθαρίσει και στεγνώσει, το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Όπως ακριβώς ψιλοκόβουμε το μαρούλι για σαλάτα. Το αφήνουμε στην άκρη. 

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. 

Όσο τα μακαρόνια βράζουν, βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τις 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις αυτό κάψει ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κέιλ και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να τηγανιστεί για περίπου 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μαραθεί και να αρχίσει να γίνεται τραγανό

Ύστερα ρίχνουμε το μπούκοβο,  την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι καθώς επίσης και το σκόρδο. Τηγανίζουμε για ένα λεπτό ακόμα ανακατεύοντας τα υλικά μέσα στο τηγάνι. 

Τέλος προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι τα βρασμένα σπαγγέτι τα οποία έχουμε προηγουμένως στραγγίσει, το χυμό του λεμονιού, το τριμμένο κεφαλοτύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε μια δυο φορές να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα. 

Πασπαλίζουμε τα ζυμαρικά με άφθονο ξύσμα λεμονιού, τρίβουμε λίγο ακόμα φρέσκο πιπέρι και ραντίζουμε τα πιάτα με όσο ελαιόλαδο επιθυμούμε. Τα σπαγγέτι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!

Καλή επιτυχία!!! 

Tips

     1)     Σε περίπτωση νηστείας ή διατροφής που απέχει από τα ζωικά προϊόντα τότε δεν χρησιμοποιούμε το τυρί. Η μακαρονάδα είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς αυτό. 

     2)      Πρόκειται για ένα πιάτο ζυμαρικών αρκετά καυτερό. Σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα καυτερά λοιπόν, μπορείτε να μειώσετε τις ποσότητες του μπούκοβου και της τσίλι πιπεριάς ή ακόμα και να τις παραλείψετε. Ωστόσο τολμώ να πω πως θα χάσει η μακαρονάδα αυτή μέρος από τη “μαγεία” της!!

     3)      Όταν χρησιμοποιώ κεφαλοτύρι στις συνταγές μου, τις περισσότερες φορές αυτό είναι πρόβειο και πικάντικο. Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με παρμεζάνα αν σας αρέσει περισσότερο. 

    4)      Το πιάτο αυτό των ζυμαρικών δεν χρειάζεται επιπλέον τυρί καθώς θα καλύψει την αμυδρά πικρή γεύση του κέιλ και την οξύτητα του λεμονιού. Είναι άδικο μια τόσο νόστιμη μακαρονάδα να επισκιαστεί από «τόνους» τυριού, αν και γνωρίζω πως το γούστο του καθενός είναι πέρα για πέρα υποκειμενικό. Παρ΄όλα αυτά σας συστήνω πριν της προσθέσετε επιπλέον τριμμένο τυρί να την δοκιμάσετε έτσι όπως είναι κι έπειτα αποφασίζετε!

Σελίδα 1 από 5001234550100Τελευταία »