Νόστιμή Συνταγή Κυπριακή αναρή με καρύδια, μέλι και κανέλλα

Καλή σας μέρα αγαπητοί μας φίλοι ας δούμε και τα υλικά μας,
αγαπάμε την κουζίνα και την μαγειρική!

Πληροφορίες συνταγής: Νόστιμή Συνταγή Κυπριακή αναρή με καρύδια, μέλι και κανέλλα

Συνταγή μαγειρικής Ένα παραδοσιακό πιάτο από την Κύπρο! Φρέσκια, ανάλατη αναρή με μπόλικο μέλι, καρύδια και κανέλλα! ‘Οτι πρέπει για πρωϊνό! Διαβάστε περισσότερα

Νοστιμιά Χτυπητό αυγό. Φτιάξτε το γλυκό μιας άλλης εποχής!

Καλημέρα σας! έτοιμοι για μία νέα μαγειρική απόλαυση;,
πάμε να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο!

Υλικά και συνταγή για: Νοστιμιά Χτυπητό αυγό. Φτιάξτε το γλυκό μιας άλλης εποχής!

Μαγειρική και φαντασία! Η τηλεόραση ογκώδης και ασπρόμαυρη, είχε τη δική της, περίοπτη, θέση στο σαλόνι μας. Αγορασμένη μόνον αφ’ ότου ο “υιός ο λατρευτός” της οικογένειας πέρασε στο Πολυτεχνείο, είχε γίνει το … Διαβάστε περισσότερα

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια, προσούτο και ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας


Η εβδομάδα που διανύουμε ξέρω πως θα είναι πολύ κουραστική για μένα αλλά δεν με πειράζει γιατί θα τελειώσει με ένα υπέροχο γεγονός που οργανώνω εδώ και καιρό. Αυτή η μάστιγα της απόλυτης οργανωτικότητας σε διαβεβαιώ πως είναι το ίδιο ενοχλητική  και ψυχοφθόρα με το απόλυτο χειμαδιό ορισμένων ανθρώπων.

  

Αρχίζεις που λες να οργανώσεις ένα γεγονός, ένα γεύμα, ένα πάρτι, ένα φιλικό κάλεσμα βρε αδερφέ και στην πορεία έχει χαθεί η μπάλα. Οργανώνεις τα οργανωμένα και ξαναματαοργανώνεις τα διπλοοργανωμένα…  αν με πιάνεις! Χάνεσαι μεσ΄ στις λίστες, τα προγράμματα, χάνεις τον ύπνο σου, χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια. Στο τέλος ξέρεις ότι φυσικά, όλα θα πάνε καλά, γιατί με τόση οργάνωση έχεις προβλέψει ακόμα και το τι θα γίνει αν πέσει ένας μετεωρίτης στο κεφάλι σου, αλλά τελικά φτάνεις στο σημείο να έχεις αποδιοργανώσει εντελώς τη ζωή σου. Τιτλος: Πως να αποδιοργανωθείτε ενώ οργανωνεστε!

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ψυχική υγεία τη δική σου και κυρίως των ανθρώπων που σε ανέχονται, δεν είσαι για πολλά – πολλά.  Δεν είσαι για πολλές διαφωνίες γιατί τα νεύρα σου έχουν γίνει κρόσσια, δεν είσαι για πολλές αντιρρήσεις ούτε για πολλά μαγειρέματα. Τα βασικά! 

Αν τώρα η τάρτα αυτή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες θεωρείται για σένα μη βασικό, σε πληροφορώ ότι δεν είναι. Μην την βλέπεις έτσι φίνα, κυριλέ κι απρόσιτη. Η μόστρα είναι το δυνατό της σημείο. Και η γεύση! Δύσκολη όμως δεν τη λες σε καμία περίπτωση. Είναι το εντελώς αντίθετο. Πολύ πιο απλή από μια μακαρονάδα.

Με άγρια σπαράγγια που οργιάζουν στην εξοχή αυτή την περίοδο και υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μου, με πιπεράτη γραβιέρα που είμαι τρελή φαν της  και ένα προσούτο μούρλια. Το επιστέγασμα που της δίνει έξτρα πόντους είναι το ότι πριν τη σερβίρουμε τη ραντίζουμε με ένα «σιροπάκι» θα το πω,  από μέλι και μουστάρδα. 

Καλή, ήρεμη και οργανωμένη εβδομάδα εύχομαι!!!! 

ΤΑΡΤΑ ΣΟΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

Υλικά:


     1)      1 φύλλο σφολιάτας
     2)      200 γραμμάρια άγρια σπαράγγια
     3)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
     4)      3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
     5)      2 τσιμπιές αλάτι
     6)      200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
     7)      2 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος)
     8)      1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
     9)      60 γραμμάρια προσούτο
     10)   1 κουταλάκι γλυκού μέλι
     11)   1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
     12)   1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
     13)   Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
     14)   Φύλλα φρέσκου θυμαριού για γαρνίρισμα

Μέθοδος: 

Ανοίγουμε το παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας. Το τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολλα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε στη σφολιάτα ένα κάδρο 2,5 εκατοστών περίπου.
Δηλαδή ένα παραλληλόγραμμο μικρότερο. Προσέχουμε να χαράξουμε τη σφολιάτα αλλά όχι να την κόψουμε μέχρι κάτω. Μόλις φτιάξουμε το κάδρο την βάζουμε στο ψυγείο. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ολόκληρο αυγό και το γάλα εβαπορέ ή την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσουμε αντί για εβαπορέ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη. 

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: 

Τα λυγίζουμε με το χέρι μας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό.

Στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσουμε. Τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα ώστε να μην έχουν πολλά νερά και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. 
 
Βάζουμε τα σπαράγγια σε ένα μεγάλο πιάτο ή σε ένα μικρό ταψάκι και τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις δύο τσιμπιές αλάτι και το λιωμένο σκόρδο. Τα μαλάσσουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν με το λάδι και το σκόρδο να πάει παντού. Προσέχουμε μόνο να μην τα σπάσουμε για να έχουν ωραία εμφάνηση στην τάρτα.  Θέλουμε τα σπαράγγια να έχουν λαδωθεί καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. 

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και στρώνουμε μέσα στο κάδρο την γέμιση έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του χωρίς όμως να πάει καθόλου γύρω – γύρω στην «κορνίζα». 

Κατόπιν τοποθετούμε τα σπαράγγια κατά μήκος της μικρότερης πλευράς του (κάθετα δηλαδή στη μεγαλύτερη πλευρά). Το λάδι και το σκόρδο που θα μείνει στο σκεύος που τα ανακατέψαμε το ρίχνουμε και αυτό πάνω από τα σπαράγγια.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο (χωρίς το ασπράδι) και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό. Τα χτυπάμε καλά και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με το μίγμα του αυγού το περίγραμμα (την κορνίζα δηλαδή) της τάρτας.

Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να την δούμε να χρυσίζει στις πλευρές της. 

Όσο η τάρτα ψήνεται εμείς φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μίγμα. 

Μόλις η τάρτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και της τοποθετούμε στην επιφάνεια διάσπαρτες τις φέτες προσούτο, όμορφα τυλιγμένες. 

Ραντίζουμε με το ντρέσινγκ του μελιού και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου θυμαριού εδώ κι εκεί. Τέλος παίρνουμε ένα ακέρωτο, πλυμένο λεμόνι και βγάζουμε λίγο από το ξύσμα του με το ειδικό εργαλείο, το οποίο ξύσμα πασπαλίζουμε πάνω στην τάρτα στα σημεία κυρίως που είναι το προσούτο. 

Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και τη σερβίρουμε αμέσως. 

Καλή επιτυχία!!! 
 

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια, Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: A close up of the one bowl and its contents. To the right the small bowl of dressing with a spoon in it. The spoon has a wooden handle. Some scattered cranberries are also visible to the right of the dressing, almost out of shot.

Πόσο καιρό τώρα θέλω να πειραματιστώ με μπολ του Βούδα; Επιτέλους βρήκα την ευκαιρία. Και μάλιστα ταίριαξε τέλεια αφού διανύουμε περίοδο νηστείας, και τα μπολ του Βούδα είναι κατά βάση βίγκαν. Το συγκεκριμένο είναι παρά τρίχα βίγκαν, μιας και έχω βάλει μέλι, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με αντικατάσταση του μελιού με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: A close up ¾ view of the one bowl and its contents. In the background the other bowl and the two small bowls with dressing and sunflower seeds.

Τι είναι όμως το «μπολ του Βούδα»; Είναι η νέα τάση της διεθνούς γκουρμόδας (γκουρμέ+μόδα!), που θέλει να τρώμε τα πάντα μέσα από μπολ! Δεν έχω πρόβλημα κανένα με αυτό, αγαπώ πολύ τα μπολ και έχω κάτι φανταστικά που είναι τεράστια (500ml νομίζω) και πραγματικά χωράνε ένα πλήρες γεύμα! Να πάμε όμως ένα βήμα πίσω. Το κανονικό μπολ του Βούδα είναι βίγκαν, και έχει συνδυασμούς από τα εξης. Λαχανικά (ωμά ή ψητά), κάποιο δημητριακό, κάποια πρωτεΐνη (συνήθως όσπρια), και σαλατικά (κυρίως πράσινα). Συνήθως παίζουν και διάφορες γαρνιτούρες όπως ξηροί καρποί, και μια ωραία σάλτσα/dressing για να δέσουν όλα.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: The two bowls as in the main photo, but without dressing. To the top right are both small bowls with dressing and sunflower seeds.

Δεν υπάρχει συνταγή συγκεκριμένη, απλά για να είναι χορταστικό και υγιεινό όσο γίνεται, κρατάμε περίπου τον παραπάνω συνδυασμό. Κατά τα άλλα, βάζουμε τη φαντασία μας μπροστά, ανοίγουμε το ψυγείο να δούμε τι κρύβεται ξεχασμένο πίσω πίσω, και δημιουργούμε. Μερικές ιδέες για το μπολ σας είναι:
– Ψητά λαχανικά: παντζάρια, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ρέβες, σελινόριζα, καρότα, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ. Αποφεύγουμε πατάτες γιατί θα παραείναι χορταστικό το μπολ μας.
– Ωμά λαχανικά: παντζάρια και καρότα λεπτοκομμένα ή τριμμένα (ή κομμένα με spiralizer), λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι σε μικρές μπουκίτσες, πιπεριές, ραπανάκια, αβοκάντο (δεν ξέρω αν είναι λαχανικό αλλά είναι πράσινο οπότε το βάζω εδώ)
– Δημητριακά: ρύζι, καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, κίνοα (δεν είναι δημητριακό αλλά ταιριάζει στην κατηγορία), πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί κλπ
– Πρωτεΐνη: όσπρια βρασμένα πχ ρεβύθια, φακές, μπαρμπούνια ξερά, φασόλια λευκά, μαύρα, κόκκινα κλπ, τόφου.
– Σαλατικά: σπανάκι baby, ρόκα, λαχανίδα, ραντίτσιο, σικορέ, μαρούλι, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο κλπ
– Γαρνιτούρες: ξηροί καρποί πχ ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, καρύδια, αμύγδαλα κλπ, σουσάμι, καβουρδισμένο κουκουνάρι, σταφίδα, κράνμπερις κλπ
– Dressing: Εδώ θα βάλετε φαντασία ή θα ψάξετε συνταγή. Η σάλτσα μπορεί να είναι από μια απλή βινεγκρέτ, μέχρι ένα περίπλοκο (στη γεύση εννοώ) dressing με φυστικοβούτυρο, ταχίνι, σόγια, μέλι, χαρουπόμελο, σάλτσα τσίλι, χυμούς φρούτων κλπ.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl and its contents in the centre of the photo.

Ξεφύγαμε με τις ιδέες. Ελπίζω όμως να πήρατε λίγη έμπνευση και να δοκιμάσετε ένα μπολ του Βούδα! Για αρχή φτιάξτε το δικό μου, και όταν δείτε πόσο απλό και πόσο νόστιμο είναι θα θέλετε να αρχίσετε πειράματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλα όσπρια, αλλά και έτσι είναι απίστευτα χορταστικό!

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr Photo description: One bowl and its contents to the bottom of the photo. At the top right are the two small bowls of dressing and sunflower seeds with some scattered dried cranberries.

Για λαχανικά επέλεξα έναν από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, το παντζάρι και τη γλυκοπατάτα. Τα έψησα στον φούρνο (είναι πολύ πιο νόστιμα από τα βρασμένα) και τα συνδύασα με καστανό ρύζι μπασμάτι. Τους έδωσα για παρέα λίγο σπανάκι baby, και λίγη πιπεράτη ρόκα για να ισορροπήσω τη γλύκα των λαχανικών και του dressing. Από γαρνιτούρες επέλεξα ηλιόσπορο (θα έβαζα κολοκυθόσπορο αλλά δεν είχα), και αποξηραμένα κράνμπερις που τα αγαπάω ιδιαίτερα.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: Ingredient shot with a whole beetroot (with leaves) lying on the linen material. To the top half a sweet potato and a cut slice, and to the left of the beetroot, some scattered greens (spinach and rocket).

Η σάλτσα τώρα, πρέπει να σας πω πως είναι όνειρο. Πολύ διαφορετική γεύση, γεμάτη, με την νόστιμη στυφάδα του ταχινιού, την γλύκα του μελιού και της κανέλας, την υπόνοια ζεστασιάς από το λίγο τσίλι και το εξωτικό άρωμα του κύμινου. Το πορτοκάλι μπορεί είτε να δώσει έξτρα γλύκα, είτε κάτι το ξινούτσικο (ανάλογα το πορτοκάλι) αλλά ταιριάζει υπέροχα όπως και να είναι. Αν περισσέψει dressing, το κρατάτε (εκτός ψυγείου) για μια πράσινη σαλάτα.

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr  Photo description: A close up of the dressing. The spoon has been lifted up out of the bowl, with dressing on it. The colour is deep golden with small flecks from the chilli.

Αν φτιάξετε δικό σας Μπολ του Βούδα περιμένω τις ιδέες και τους αγαπημένους σας συνδυασμούς!

Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια και Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three quarters of one bowl and its contents in view, to the right of the photo.

The post Μπολ του Βούδα με Ψητά Παντζάρια, Γλυκοπατάτες, και Πικάντικο Dressing με Ταχίνι και Μέλι. Ή πώς να φτιάξετε το δικό σας μπολ. appeared first on The Foodie Corner.

Λιχουδιά Σαλάτα μήλου με σπανάκι και μπρι

Καλή σας μέρα πάμε να μαγειρέψουμε ένα γευστικό πιάτο,
σήμερα έχουμε για εσάς μια γευστική απόλαυση

Υλικά και συνταγή για: Λιχουδιά Σαλάτα μήλου με σπανάκι και μπρι

Μαγειρική και φαντασία! Μια σαλάτα που συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και αρώματα μας προτείνει αυτή η συνταγή για σαλάτα με σπανάκι και μπρι. Απολαύστε την! Παρόμοιες συνταγές: Σαλάτα σπανάκι με ροκφόρ Σαλάτα με ντοματίνια … Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξε και μαγείρεψε σωστά το νοστιμότερο χταπόδι

Καλή σας μέρα αγαπητοί μας φίλοι ας δούμε και τα υλικά μας,
επόμενη κίνηση ας δούμε και τα υλικά μας και πάμε να μαγειρέψουμε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Συνταγή μαγειρικής: Διάλεξε και μαγείρεψε σωστά το νοστιμότερο χταπόδι

Συνταγή μαγειρικής Εδώ σας έχω όλες τις συμβουλές και τις οδηγίες για την απόλυτη επιτυχία κάθε φορά που φτιάχνετε χταπόδι. Ο ήπιος βρασμός, επιβάλλεται για να μαλακώσει σωστά το φρέσκο χταπόδι. Αν … Διαβάστε περισσότερα

Συνταγή Καραμελωμένο μπέικον

Καλή σας μέρα πάλι μαζί σας με νέες γευστικές ιδέες ,
πάμε να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο!

Συνταγή για το πιάτο: Συνταγή Καραμελωμένο μπέικον

Συνταγή μαγειρικής Λαχταριστό στην γεύση και στην εμφάνιση καραμελωμένο μπέικον. Μια λιχουδιά που ταιριάζει με πολλά πιάτα ή σνακ. Παρόμοιες συνταγές: Τραγανές μπουκίτσες κοτόπουλου με μπέικον Μπαλάκια τυρί μπέικον Γρήγορο ψήσιμο μπέικον Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 2891234550100Τελευταία »