Σούπες συνταγή Ταρτάκια Πράσου με Cabanossi

Καλή σας μέρα αγαπητοί μας φίλοι ας δούμε και τα υλικά μας,
πάμε ένα δούμε ένα πιάτο νόστιμο!

Υλικά και συνταγή για: Ταρτάκια Πράσου με Cabanossi

Συνταγή μαγειρικής Νόστιμο, εύκολο και πρακτικό finger food. Κρατιέται με το ένα χέρι και το απολαμβάνετε με όλη σας την ψυχή, είναι τόσο ερωτεύσιμα όσο και νόστιμα! Ιδανικά για μικρά τσιμπολογήματα, για… Διαβάστε περισσότερα

Κροκέτες με αλμυρό μπακαλιάρο και πατάτα

Ένας ωραίος και εύκολος μεζές, δένει τέλεια με ουζάκι. Μιας και πλησιάζει η 25η Μαρτίου και οι περισσότεροι θα τιμήσουμε τον αλμυρό μπακαλιάρο, μπορούμε να ετοιμάσουμε και ένα πρώτο πιάτο με ψαροκροκέτα.

Υλικά(15 κομμάτια)
1 μεγάλη βραστή πατάτα
1 μέτρια φέτα μπακαλιάρου
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/3 ματσάκι μαίδανό
2 κ.σ. αλεύρι
3κ.σ. φρυγανιά
1 κ.γ. μπέκιν
1 αυγό
1/3 φλυτζ. κάσιους ή φουντούκια
 2 κ.σ.φρυγανιά
λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση:
Βράζουμε την πατάτα με τη φλούδα. Μόλις κρυώσει την ξεφλουδίζουμε και την τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Εν τω μεταξύ έχουμε ξαρμυρίσει τον μπακαλιάρο. Τον κόβουμε με ψαλίδι κουζίνας σε πολύ μικρά κομματάκια μέσα στην πατάτα. Κόβουμε τον μαίδανό, το κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, το μπέκιν και το αυγό. Ζυμώνουμε ελαφρά. (Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυγό βάλτε λίγο αλεύρι περισσότερο). Τρίβουμε τα κάσιους ή τα φουντούκια και τα αναμιγνύουμε με δυο κ.σ. φρυγανιά. Πλάθουμε μπαλάκια, τα τυλίγουμε στη φρυγανιά με το κάσιους και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λαδι και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. (Μαρούλι, ρόκα, λεμόνι, λάδι).

Κουπάκια σφολιάτας με κιμά και πουρέ πατάτας και αρακά

Κουπάκια σφολιάτας. Ιδανικά για ένα τραπέζι ή μπουφέ. Εύκολα και πολύ νόστιμα.

Υλικά (δέκα κουπάκια)
1 φύλλο σφολιάτας
1 πράσο
1 καρότο
10 κουτ. σούπ. κιμά όχι γεμάτες
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

Υλικά για τον πουρέ
2 πατάτες
1/2 φλυτζ. τσαγ. αρακά
2 κ.γ. βούτυρο
1/2 γλυτζ. γάλα περίπου
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. τσαγ. κασέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε δέκα τετράγωνα κομμάτια. Παίρνουμε φορμάκια μιας χρήσεως τα βουτυρώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε τη σφολιάτα μέσα σε αυτά. Ψήνουμε για δέκα λεπτά στους 200 βαθμ.
 να ροδίσουν, δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί θα ψηθούν πάλι με τη γέμιση. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο πατάμε το εσωτερικό της σφολιάτας να ξεφουσκώσει διότι θέλουμε χώρο για τη γέμιση. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Ζεματάμε το πράσο και το στραγγίζουμε. Κόβουμε το καρότο σε πολύ μικρά κυβάκια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το καρότο και το πράσο, προσθέτουμε τον κιμά και με ένα πιρούνι τον σπάμε. Στο τέλος ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει και να μείνει μόνο με το λάδι. Ετοιμάζουμε τον πουρέ. Σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι, κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, αφού τις έχουμε καθαρίσει και τον αρακά και βράζουμε πολύ καλά να είναι πολύ μαλακές η πατάτες. Στραγγίζουμε μαζί και τον αρακά τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλοα και τα πατάμε με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για τα αυγά. Στο τέλος βάζουμε και τη μισή φλυτζ. κασέρι μέσα στον πουρέ. Γεμίζουμε τα κουπάκια μας. Μια κ.σ. πουρέ, μια κ.σ. κιμά και σκεπάζουμε με μια κ.σ. πουρέ και πασπαλίζουμε με κασέρι. Ψήνουμε για δέκα λεπτά στους 200 και σερβίρουμε.

Ονειρικό Χούμους με κολοκύθα και καυτερή πιπεριά

Καλή σας μέρα πάλι μαζί σας με νέες γευστικές ιδέες ,
πάμε να δούμε ένα πιάτο για όλες τις εποχές!

Πληροφορίες συνταγής: Ονειρικό Χούμους με κολοκύθα και καυτερή πιπεριά

Μαγειρική και φαντασία! Λάτρεις του χούμους ενωθείτε! Έχω φτιάξει άπειρες εκδοχές του χούμους ανά τα χρόνια, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά (όπως παντζάρι), μπαχαρικά και μυρωδικά στο κλασσικό χούμους ρεβυθιού και το αποτέλεσμα ποτέ δεν … Διαβάστε περισσότερα

Χούμους με κολοκύθα και καυτερή πιπεριά

Λάτρεις του χούμους ενωθείτε!

Έχω φτιάξει άπειρες εκδοχές του χούμους ανά τα χρόνια, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά (όπως παντζάρι), μπαχαρικά και μυρωδικά στο κλασσικό χούμους ρεβυθιού και το αποτέλεσμα ποτέ δεν απογοητεύει. Το τελευταίο διάστημα έχω πειραματιστεί με ποικίλους συνδυασμούς οι…

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της Φωτούλας

dolma5-webΤα ντολμαδάκια είναι για μένα ένα φαγητό αγάπης. Πρέπει κάποιον να αγαπάς πολύ για να μπεις στον κόπο να τα φτιάξεις, αν και δεν είναι τόσο χρονοβόρα τελικά. Ντολμαδάκια αυτό το μπλογκ είχε κι άλλα, όμως όχι αυτού του επιπέδου. Βασικά, όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό πάρτι, όπου η κα. Φωτούλα, φίλη της μαμάς μου, είχε φτιάξει ντολμαδάκια. Το ότι υπάρχουν ακόμη πάρτι παιδικά με ντολμαδάκια μου δίνει ελπίδα, αλήθεια σας λέω. Αλλά, η κουβέντα για τα παιδικά πάρτι είναι άλλη και δεν χωράει εδώ.

Τεσπα, κάθονται τα πιτσιρίκια να φάνε και η Δανάη (η κόρη μου) ξαφνικά αρχίζει να μπουκώνεται ντολμαδάκια με πάθος! Από τότε τα τρώει όπου τα βρει, αλλά αυτά είναι σούπερ και γι’αυτό την πήρα τη συνταγή. Την έγραψα με παιδικό μαρκαδόρο μωβ σε ένα χαρτί και την είχα στο ψυγείο από τον Οκτώβρη με σκοπό κάποια στιγμή να την φτιάξω. Η στιγμή ήρθε λοιπόν, μιας και είναι νηστίσιμα και ταιριάζουν απόλυτα στο τραπέζι της Κ. Δευτέρας.

Η κα. Φωτούλα είναι φαν της Βέφας και μου είπε πως δικιά της είναι η συνταγή, από κάποιο από τα βιβλία της. Γενικά ότι φτιάχνει είναι από συνταγή και τις ακολουθεί κατά γράμμα, σε αντίθεση με τη μάνα μου που δεν πρέπει να έχει ποτέ ακολουθήσει πλήρως μια συνταγή στη ζωή της ολόκληρη. Και οι δύο όμως καλές μαγείρισσες είναι πάντως…

Αν ψάξετε στο ίντερνετ θα βρείτε ένα βίντεο της Βέφας με μια άλλη συνταγή με ντομάτα και καρότο, που προσωπικά στο γιαλαντζί δεν μου αρέσουν. Τούτη εδώ είναι κλασική και ανοιξιάτικη, με κρεμμυδάκια, άνηθο, κλπ. Πάντως, αν και είχα ενστάσεις στα υλικά (18 φρέσκα κρεμμυδάκια!!, 2 κούπες λάδι!! ) την ακολούθησα κι εγώ κατά γράμμα, γιατί ήξερα το τελικό αποτέλεσμα.

almopia-leavesΤη διαφορά στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το τύλιγμα του ντολμά τελικά την κάνει το αμπελόφυλλο. Εγώ χρησιμοποίησα αυτά της Αλμωπία που απλά τα βάζεις σε νερό και είναι έτοιμα. Δεν θέλουν δηλαδή ζεμάτισμα ή ξαλμύρισμα. Το τύλιγμα έτσι γίνεται παιχνίδι και τελείωσα σε 30 λεπτά, που δεν είναι δα και τόσο πολύ. Βάλτε λοιπόν μουσικούλα και αφεθείτε σε αυτήν την μονότονη, αλλά άκρως χαλαρωτική διαδικασία. Αν έχετε, δε,  και κάποιον αγαπημένο να τα φτιάξετε για χάρη του…ε, τότε γίνεται παιχνίδι!

Πάμε να δούμε τη συνταγή λοιπόν…dolma-4 Ντολμαδάκια γιαλαντζί απίθανα

ΥΛΙΚΑ για 1 βάζο φύλλα 300γρ (καθαρό βάρος)

για τη γέμιση

  • 18 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το λευκό μέρος (το πράσινο κρατήστε το για καμία χορτόπιτα), λιωμένα στο μούλτι
  • 600γρ κρεμμύδι ξερό, λιωμένο στο μούλτι
  • 1 κούπα άνηθο (περ. 3/4 από ένα μάτσο), λιωμένο στο μούλτι
  • 1 κούπα μαϊντανό (περ. 1/2 μάτσο), λιωμένο στο μούλτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (240 μλ)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 400γρ ρύζι Καρολίνα

για την κατσαρόλα

  • 600γρ νερό ζεστό
  • 240μλ ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάστε ένα μεγάλο μπολ. Βάλτε λίγα-λίγα τα υλικά σας στο μούλτι και πολτοποιήστε τα. Βοηθάει αν τα έχετε προηγουμένως κόψει σε μικρότερα κομμάτια και αν προσθέσετε και λίγο νερό κάθε φορά.
  2. Ρίξτε όλα τα υλικά της γέμισης στο μπολ και ανακατέψτε τα.
  3. Απλώστε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας για να μην καούν τα ντολμαδάκια.
  4. Πάρτε μια κουταλιά περίπου του γλυκού γέμιση και γεμίστε ένα ένα τα φύλλα. Τυλίξτε τα καλά αλλά όχι πολύ σφιχτά γιατί θα σκάσουν όταν το ρύζι φουσκώσει στο μαγείρεμα.




  5. Τοποθετήστε προσεκτικά ένα ένα τα ντολμαδάκια στον πάτο της κατσαρόλας πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Η ποσότητα που σας δίνω κάνει δύο “πατώματα” με ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, αλλά τελικά την επόμενη φορά θα κάνω δύο κατσαρόλες γιατί ο από κάτω όροφος ταλαιπωρείται και τα ντολμαδάκια λιώνουν.
  6. Καλύψτε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίξτε μέσα το νερό, το λάδι και το χυμό λεμονιού.
  7. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσει και το ρύζι και το φύλλο. Θα πρέπει να μην βράζουν δυνατά, γιατί θα χαλάσουν οι ντολμάδες και είναι κρίμα.
  8. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να πιει τα υγρά του με ησυχία.
  9. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα, μαζί με λίγο γιαούρτι (αν δεν νηστεύετε).

Σούπες συνταγή Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της Φωτούλας

Καλημέρα πάμε να βάλουμε την φαντασία και να μαγειρέψουμε,
επόμενη κίνηση ας δούμε και τα υλικά μας και πάμε να μαγειρέψουμε!

Πληροφορίες για το πιάτο: Σούπες συνταγή Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της Φωτούλας

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Τα ντολμαδάκια είναι για μένα ένα φαγητό αγάπης. Πρέπει κάποιον να αγαπάς πολύ για να μπεις στον κόπο να τα φτιάξεις, αν και δεν είναι τόσο χρονοβόρα τελικά. Ντολμαδάκια αυτό … Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 521234550Τελευταία »