Συνταγή νόστιμή Ντοματάκια σαλάτα

Καλημέρα πάμε να βάλουμε την φαντασία και να μαγειρέψουμε,
ας βάλουμε μπρος την μαγειρική και την φαντασία!

Συνταγή μαγειρικής: Συνταγή νόστιμή Ντοματάκια σαλάτα

Μαγειρική και φαντασία! Μια σαλάτα ανοιξιάτικη βασισμένη π… Διαβάστε περισσότερα

Καταπληκτικό Κοτόπουλο στιφάδο, της Αλέκας

Καλή σας μέρα! Ελπίζουμε να είστε καλά και να έχετε όρεξή,
πάμε ένα δούμε ένα πιάτο νόστιμο!

Πληροφορίες συνταγής: Καταπληκτικό Κοτόπουλο στιφάδο, της Αλέκας

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Σας περίσσεψε κοτόπουλο μαγειρεμέ… Διαβάστε περισσότερα

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια, προσούτο και ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας


Η εβδομάδα που διανύουμε ξέρω πως θα είναι πολύ κουραστική για μένα αλλά δεν με πειράζει γιατί θα τελειώσει με ένα υπέροχο γεγονός που οργανώνω εδώ και καιρό. Αυτή η μάστιγα της απόλυτης οργανωτικότητας σε διαβεβαιώ πως είναι το ίδιο ενοχλητική  και ψυχοφθόρα με το απόλυτο χειμαδιό ορισμένων ανθρώπων.

  

Αρχίζεις που λες να οργανώσεις ένα γεγονός, ένα γεύμα, ένα πάρτι, ένα φιλικό κάλεσμα βρε αδερφέ και στην πορεία έχει χαθεί η μπάλα. Οργανώνεις τα οργανωμένα και ξαναματαοργανώνεις τα διπλοοργανωμένα…  αν με πιάνεις! Χάνεσαι μεσ΄ στις λίστες, τα προγράμματα, χάνεις τον ύπνο σου, χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια. Στο τέλος ξέρεις ότι φυσικά, όλα θα πάνε καλά, γιατί με τόση οργάνωση έχεις προβλέψει ακόμα και το τι θα γίνει αν πέσει ένας μετεωρίτης στο κεφάλι σου, αλλά τελικά φτάνεις στο σημείο να έχεις αποδιοργανώσει εντελώς τη ζωή σου. Τιτλος: Πως να αποδιοργανωθείτε ενώ οργανωνεστε!

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ψυχική υγεία τη δική σου και κυρίως των ανθρώπων που σε ανέχονται, δεν είσαι για πολλά – πολλά.  Δεν είσαι για πολλές διαφωνίες γιατί τα νεύρα σου έχουν γίνει κρόσσια, δεν είσαι για πολλές αντιρρήσεις ούτε για πολλά μαγειρέματα. Τα βασικά! 

Αν τώρα η τάρτα αυτή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες θεωρείται για σένα μη βασικό, σε πληροφορώ ότι δεν είναι. Μην την βλέπεις έτσι φίνα, κυριλέ κι απρόσιτη. Η μόστρα είναι το δυνατό της σημείο. Και η γεύση! Δύσκολη όμως δεν τη λες σε καμία περίπτωση. Είναι το εντελώς αντίθετο. Πολύ πιο απλή από μια μακαρονάδα.

Με άγρια σπαράγγια που οργιάζουν στην εξοχή αυτή την περίοδο και υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μου, με πιπεράτη γραβιέρα που είμαι τρελή φαν της  και ένα προσούτο μούρλια. Το επιστέγασμα που της δίνει έξτρα πόντους είναι το ότι πριν τη σερβίρουμε τη ραντίζουμε με ένα «σιροπάκι» θα το πω,  από μέλι και μουστάρδα. 

Καλή, ήρεμη και οργανωμένη εβδομάδα εύχομαι!!!! 

ΤΑΡΤΑ ΣΟΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

Υλικά:


     1)      1 φύλλο σφολιάτας
     2)      200 γραμμάρια άγρια σπαράγγια
     3)      2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
     4)      3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
     5)      2 τσιμπιές αλάτι
     6)      200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
     7)      2 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος)
     8)      1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
     9)      60 γραμμάρια προσούτο
     10)   1 κουταλάκι γλυκού μέλι
     11)   1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
     12)   1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
     13)   Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
     14)   Φύλλα φρέσκου θυμαριού για γαρνίρισμα

Μέθοδος: 

Ανοίγουμε το παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας. Το τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολλα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε στη σφολιάτα ένα κάδρο 2,5 εκατοστών περίπου.
Δηλαδή ένα παραλληλόγραμμο μικρότερο. Προσέχουμε να χαράξουμε τη σφολιάτα αλλά όχι να την κόψουμε μέχρι κάτω. Μόλις φτιάξουμε το κάδρο την βάζουμε στο ψυγείο. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ολόκληρο αυγό και το γάλα εβαπορέ ή την κρέμα γάλακτος αν χρησιμοποιήσουμε αντί για εβαπορέ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη. 

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: 

Τα λυγίζουμε με το χέρι μας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό.

Στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσουμε. Τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα ώστε να μην έχουν πολλά νερά και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. 
 
Βάζουμε τα σπαράγγια σε ένα μεγάλο πιάτο ή σε ένα μικρό ταψάκι και τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις δύο τσιμπιές αλάτι και το λιωμένο σκόρδο. Τα μαλάσσουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν με το λάδι και το σκόρδο να πάει παντού. Προσέχουμε μόνο να μην τα σπάσουμε για να έχουν ωραία εμφάνηση στην τάρτα.  Θέλουμε τα σπαράγγια να έχουν λαδωθεί καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. 

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και στρώνουμε μέσα στο κάδρο την γέμιση έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του χωρίς όμως να πάει καθόλου γύρω – γύρω στην «κορνίζα». 

Κατόπιν τοποθετούμε τα σπαράγγια κατά μήκος της μικρότερης πλευράς του (κάθετα δηλαδή στη μεγαλύτερη πλευρά). Το λάδι και το σκόρδο που θα μείνει στο σκεύος που τα ανακατέψαμε το ρίχνουμε και αυτό πάνω από τα σπαράγγια.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο (χωρίς το ασπράδι) και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό. Τα χτυπάμε καλά και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με το μίγμα του αυγού το περίγραμμα (την κορνίζα δηλαδή) της τάρτας.

Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να την δούμε να χρυσίζει στις πλευρές της. 

Όσο η τάρτα ψήνεται εμείς φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μίγμα. 

Μόλις η τάρτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και της τοποθετούμε στην επιφάνεια διάσπαρτες τις φέτες προσούτο, όμορφα τυλιγμένες. 

Ραντίζουμε με το ντρέσινγκ του μελιού και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου θυμαριού εδώ κι εκεί. Τέλος παίρνουμε ένα ακέρωτο, πλυμένο λεμόνι και βγάζουμε λίγο από το ξύσμα του με το ειδικό εργαλείο, το οποίο ξύσμα πασπαλίζουμε πάνω στην τάρτα στα σημεία κυρίως που είναι το προσούτο. 

Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και τη σερβίρουμε αμέσως. 

Καλή επιτυχία!!! 
 

Λιχουδιά Σαλάτα μήλου με σπανάκι και μπρι

Καλή σας μέρα πάμε να μαγειρέψουμε ένα γευστικό πιάτο,
σήμερα έχουμε για εσάς μια γευστική απόλαυση

Υλικά και συνταγή για: Λιχουδιά Σαλάτα μήλου με σπανάκι και μπρι

Μαγειρική και φαντασία! Μια σαλάτα που συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και αρώματα μας προτείνει αυτή η συνταγή για σαλάτα με σπανάκι και μπρι. Απολαύστε την! Παρόμοιες συνταγές: Σαλάτα σπανάκι με ροκφόρ Σαλάτα με ντοματίνια … Διαβάστε περισσότερα

Ζεστή φακοσαλάτα με λαχανικά

19/3/17 Ζεστή φακοσαλάτα με λαχανικά , τόσο εύκολα και απλά που θα την καθιερώσετε. Καλύπτει γευστικά και διατροφικά  τις ανάγκες μας και επιπλέον αδειάζει το ψυγείο ή/και τα ντουλάπια μας από ότι λαχανικά έχουμε.  Μην φοβάστε λοιπόν να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά, ανάλογα τα γούστα και τις προμήθειες σας. 1 φλιτζάνι φακές 2 μέτρια […]

The post Ζεστή φακοσαλάτα με λαχανικά appeared first on ZannetCooks.

εύκολο Κοτόπουλο κρασάτο 3

Καλημέρα πάμε να βάλουμε την φαντασία και να μαγειρέψουμε,
επόμενη κίνηση ας δούμε και τα υλικά μας και πάμε να μαγειρέψουμε!

Πληροφορίες για την συνταγή: εύκολο Κοτόπουλο κρασάτο 3

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Μπούτια κοτόπουλου στη χύτρα ταχύτητας με κρασί, μουστάρδα, καρότο και μυρωδικά. Διαβάστε περισσότερα

Ψητός σολομός με σκόρδο και λεμόνι και άγρια ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα


Η κάθε εποχή έρχεται και φέρνει μαζί της δώρα. Δώρα της φύσης. Καρπούς, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά. Το φθινόπωρο δίνει  τα σταφύλια, τα ρόδια και τις κολοκύθες, ο χειμώνας τα κάστανα, η άνοιξη τις φράουλες, τα σπαράγγια και τις αγκινάρες και όσο για το καλοκαίρι, δεν μπορεί κανείς να απαριθμήσει τα φρούτα και τα λαχανικά που υπάρχουν μιας και είναι αναρίθμητα.  

Αν και πλέον βρίσκει κανείς τα παραπάνω αγαθά τις περισσότερες εποχές του χρόνου στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ, εγώ επιμένω να χρησιμοποιώ το κάθε πράγμα στον καιρό του. Έτσι λοιπόν κάθε εποχή με βρίσκει να περιμένω κάτι από τα δώρα της. 

Ωστόσο, όσο κι αν αγαπώ ας πούμε τα κάστανα και ανυπομονώ να έρθει η εποχή τους, δεν συγκρίνεται με τίποτα η προσμονή που έχω για τις φράουλες την άνοιξη ή τα λατρεμένα μου σύκα το καλοκαίρι. 

Τα σπαράγγια είναι επίσης μια άλλη μεγάλη ανοιξιάτικη αδυναμία μου, τα οποία περιφρονούσα και τελικά τα δοκίμασα σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Γύρευε πόσες ανοίξεις έχω χάσει που δεν τα έτρωγα. Ευτυχώς η Νεφέλη, αναγνώρισε την γεύση τους από νωρίς και τα λατρεύει όσο κι εγώ. 

Όσο κι αν φανεί περίεργο δεν έχω αγοράσει ποτέ σπαράγγια από σούπερ μάρκετ. Όσες φορές τα έχω μαγειρέψει ή φάει, αυτά ήταν πάντα άγρια. Πες το προκατάληψη, πες το όπως θες, θεωρώ ότι τα καλλιεργήσιμα (απ΄όσο έχω ακούσει τουλάχιστον γιατί προσωπική εμπειρία δεν έχω) χάνουν σε γεύση. Έτσι, προτιμώ να τα αγοράζω από ανθρώπους που τα μαζεύουν από τα ορεινά, εφ΄όσον δεν μπορώ εγώ η ίδια να πάω να το κάνω σαν εκδρομή. 

Δεν σου κρύβω πως ένα από τα όνειρα που έχω όταν μεγαλώσουν τα παιδιά είναι να ασχοληθώ με πράγματα και χόμπι που δεν μπορώ τώρα, λόγω έλλειψης χρόνου ή πολλών υποχρεώσεων. Και το να μαζεύω σπαράγγια, άγρια ραδίκια, βατόμουρα και λουλούδια του αγρού είναι κάτι που θα ήθελα να το κάνω μόνη μου! 

Χθες λοιπόν Κυριακάτικα, φάγαμε αυτό το υ-πε-ρο-χό-τα-το φαγητό που αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Κι όμως είναι!! Είναι ένα πάντρεμα γευστικότατο, ψαριού και λαχανικού.  Του λιπαρού σολομού και των άγριων σπαραγγιών που επιστεγάζονται από μια λεπτή όσο χρειάζεται για να μην τα επισκιάζει, κρούστα παρμεζάνας. Ένα φαγητό που χρειάζεσαι πέντε λεπτά για να το προετοιμάσεις και άλλα 20 για να το ψήσεις, σε ένα μόνο σκεύος κι αυτό στρωμένο με λαδόκολλα. Δηλαδή φαγητό εύκολο, νόστιμο, υγιεινό κι ευπαρουσίαστο! 

Αν μπορέσεις να προμηθευτείς άγρια σπαράγγια σε προκαλώ να το δοκιμάσεις. Αλλά κι αν όχι, επιχείρησε να το φτιάξεις με τα καλλιεργήσιμα. Είναι συνδυασμός που αξίζει να τον γευτείς. Τώρα είναι η εποχή!

Καλή εβδομάδα από μένα!!! 

ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΨΗΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Υλικά για 4 μερίδες: 

     1)      700 γραμμάρια φιλέτο σολομού με δέρμα

     2)      4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

     3)      1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού

     4)      1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

     5)      4 σκελίδες σκόρδο

     6)      1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

     7)      450 γραμμάρια σπαράγγια άγρια

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι

     10)   50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη (3/4 φλιτζανιού)

     11)   Μερικές λεπτές φέτες λεμονιού 

Μέθοδος: 

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: Τα λυγίζουμε με το χέρι μας χαμηλά προς τη βάση τους κι εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό. 

Στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης μέσα σε μια λεκανίτσα με νερό με προσοχή να μην τα σπάσουμε. Τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα ώστε να μην έχουν πολλά νερά και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.  

Κόβουμε το φιλέτο του σολομού σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε στο κέντρο ενός μεγάλου και ρηχού ταψιού φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως με λαδόκολλα.

Στο μούλτι βάζουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύσμα του λεμονιού,  το χυμό λεμονιού, τις 2 σκελίδες σκόρδο που τις έχουμε λιώσει με την πρέσα σκόρδου και τη μουστάρδα. Τα χτυπάμε για μισό λεπτό μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο και ομοιογενές μίγμα.  Μια κίτρινη δηλαδή σάλτσα. 

Αλείφουμε την επιφάνεια των φιλέτων του σολομού με αυτό το μίγμα μοιράζοντάς το ισόποσα σε όλα τα κομμάτια. Στη συνέχεια τα αλατίζουμε καλά, τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και τέλος τους τοποθετούμε στο κέντρο από μια λεπτή φέτα λεμονιού. 

Βάζουμε τα σπαράγγια σε μια πιατέλα και ρίχνουμε πάνω τους τις δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Λιώνουμε στη συνέχεια και τις υπόλοιπες δύο σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε κι αυτές επάνω. Τα αλατίζουμε καλά και τρίβουμε πιπέρι. 

Με τα χέρια μας τους κάνουμε ένα απαλό μασάζ ώστε να λαδωθούν καλά όλα και να πάρουν τη γεύση των υλικών που τους έχουμε βάλει. Προσέχουμε ωστόσο να μην τα σπάσουμε!

Τα χωρίζουμε σε 4 ίσα ματσάκια (μερίδες δηλαδή) και τοποθετούμε το κάθε ματσάκι, αντίστοιχα στις 4 γωνίες του ταψιού, περιμετρικά του σολομού. 

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο που προηγουμένως έχουμε προθερμάνει και ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά μόνο. 

Κατόπιν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε τα σπαράγγια με την παρμεζάνα μοιράζοντάς την ισόποσα σε 4 δόσεις. Μια – δυο κουταλιές της σούπας περίπου για κάθε ματσάκι σπαραγγιών δηλαδή. 

Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Τέλος γυρνάμε τον φούρνο στο γκριλ (ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό μας) και ψήνουμε το σολομό και τα σπαράγγια για άλλα 5 λεπτά. 

Συνολικός χρόνος ψησίματος δηλαδή 20 λεπτά με το τελευταίο πεντάλεπτο να ψήνεται στο γκριλ. 

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα συνοδεύοντάς τα με φέτες λεμονιού για όσους θέλουν να στάξουν μερικές σταγόνες από το χυμό του πάνω στο ψάρι. 

Καλή επιτυχία!!! 

Σελίδα 1 από 1861234550100Τελευταία »