Αφιέρωμα GR80’s: vol-au-vents (βολοβάν) με μανιτάρια αλά κρεμ

vol-au-vents-1

Τα 80’s έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή: μια έκθεση στο Γκάζι, την οποία δεν έχω δει ακόμη, ένα αφιέρωμα στη Lifo και τώρα ένα γευστικό 80’s μπλογκοπάρτι για να ολοκληρωθεί γλυκά η επίσκεψη σε αυτήν την κιτς δεκαετία!

Στα 80’s ήμουν στο Δημοτικό και βέβαια δεν είναι τυχαίο πως οι πιο έντονες μνήμες που έχω, πέρα από αγαπημένα παιχνίδια, πρόσωπα και εκπομπές στην τηλεόραση, είναι γευστικές. Μερικές από αυτές τις έχω μοιραστεί μαζί σας ήδη, όπως αυτά τα γεμιστά αβγά με τόνο, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, που, όποτε τα φτιάχνει η μητέρα μου σε τραπέζι, εξαφανίζονται, το κλασικό πια κέικ μαρμπρέ ή την κρέμα καραμελέ της γιαγιάς μου.  Άλλες, όπως η τούρτα μους σοκολάτα των γενεθλίων μου είναι στα μελλοντικά σχέδια δημοσίευσης αυτού του μπλογκ και κακώς την έχω αργήσει τόσο.

Σήμερα, όμως, θα σας δώσω τη συνταγή για ένα ακόμη καταπληκτικά untrendy 80΄s πιάτο που δεν είναι ούτε gluten free, ούτε paleo, ούτε διαίτης, αλλά κανονική βόμβα θερμίδων: βολοβαν (vol-au-vent) με μανιτάρια αλά κρεμ, δηλαδή φωλίτσες σφολιάτας γεμισμένες με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος.

Δεν ξέρω πόσοι το θυμάστε αυτό, αλλά τόσο τα φρέσκα μανιτάρια, όσο και η κρέμα γάλακτος ήταν τότε πραγματικά ακριβά (όπως και οι μπανάνες) και γι’αυτό ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να τα συμπεριλάβει κανείς σε κάποιο “καλό” τραπέζι. Έτσι, ενίοτε, είχαμε την τύχη στο σπίτι να τρώμε βολοβαν με μανιτάρια. Τώρα πια τις φωλίτσες δεν τις βρίσκεις έτοιμες, αλλά είναι εύκολο να τις φτιάξει κανείς από στρογγυλά σφολιατάκια (αυτά για τα τυροπιτάκια). Τα μανιτάρια είναι φοβερά και για άλλες χρήσεις, όπως σάλτσα για φιλέτο ας πούμε ή μοσχαρίσια μπριζόλα, ή για να τα φάτε έτσι σκέτα!

Οι υπόλοιπες μλογκο-συνταγές των 80’s είναι:

vol-au-vents-2

Βολοβαν με μανιτάρια αλά κρεμ

ΥΛΙΚΑ για 4 βολοβαν (για 2 ή 4 άτομα)

για τα βολοβαν

  • 8 σφολιατάκια βουτύρου στρογγυλά
  • 1 αβγό χτυπημένο

για τη γέμιση με τα μανιτάρια

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250γρ μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • μισό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • μισή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100μλ λευκό κρασί
  • μια πρέζα θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 4 κ.σ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά με εικόνες πως να ετοιμάσετε τα βολοβαν πηγαίνετε εδώ

  1. Ετοιμάστε τα βολοβάν: Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώστε επάνω τις τα σφολιατάκια.
  2. Αφήστε τα σφολιατάκια να ξεπαγώσουν λίγο και έπειτα κόψτε με ένα κουπ-πατ στρογγυλό διαμέτρου περ. 3 εκ. κύκλους στα τέσσερα από αυτά.
  3. Αλείψτε τα στρογγυλά που δεν έχουν τρύπα με το χτυπημένο αβγό χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό πινέλο και κολλήστε επάνω τους τα στρογγυλά με τη τρύπα. Αλείψτε πάλι με το αβγό. Αλείψτε με αβγό και τα στρογγυλά που έχετε κόψει.vol-au-vents-before
  4. Με ένα μαχαιράκι κάντε μικρές εγκοπές γύρω γύρω στα βολοβάν για να ψηθούν καλύτερα. Βάλτε τη λαμαρίνα στο ψυγείο για να κρυώσουν πάλι τα βολοβάν και ανάψτε το φούρνο σας στους 200 oC αέρα.
  5. Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήστε τα βολοβαν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από το φούρνο, αφαιρέστε τα κέντρα τους και ξαναψήστε τα για άλλα 5-6 λεπτά. Έτσι θα γίνουν πραγματικά τραγανά! Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα γεμίσετε. vol-au-vents-after
  6. Ετοιμάστε τη γέμιση: σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουκ, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και ρίξτε τα μανιτάρια. Σοτάρετε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά και έπειτα ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, να χάσουν όλα τα υγρά τους τα μανιτάρια και να αρχίσουν να ροδίζουν.
  7. Μόλις ροδίσουν, αλατοπιπερώστε, σβήστε τα με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί  λίγο. Τέλος, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και βράστε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Αποσύρετε τα μανιτάρια από τη φωτιά, προσθέστε και το μαϊντανό, ανακατέψτε και είστε έτοιμοι!Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και γεμίστε.
  9. Γεμίστε τα βολοβαν: χωρίστε τη γέμιση στα 4 και γεμίστε κάθε βολοβάν με μία μεγάλη κουταλιά της σούπας. καλύψτε με το καπάκι και σερβίρετε αμέσως. Καλό θα είναι να μην τα γεμίσετε πριν τα σερβίρετε. Επίσης, αν έχετε ετοιμάσει τα βολοβαν από νωρίτερα, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο άδεια και μετά γεμίστε τα με τη ζεστή, αλλά όχι καυτή γέμιση.

Συνταγούλα Αφιέρωμα GR80’s: vol-au-vents (βολοβάν) με μανιτάρια αλά κρεμ

Καλημέρα σας! έτοιμοι για μία νέα μαγειρική απόλαυση;,
πάμε να δούμε ένα πιάτο εύκολο!

Συνταγή μαγειρικής: Συνταγούλα Αφιέρωμα GR80’s: vol-au-vents (βολοβάν) με μανιτάρια αλά κρεμ

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Τα 80’s έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή: μια έκθεση στο Γκάζι, την οποία δεν έχω δει ακόμη, ένα αφιέρωμα στη Lifo και τώρα ένα γευστικό 80’s… Διαβάστε περισσότερα

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της Φωτούλας

dolma5-webΤα ντολμαδάκια είναι για μένα ένα φαγητό αγάπης. Πρέπει κάποιον να αγαπάς πολύ για να μπεις στον κόπο να τα φτιάξεις, αν και δεν είναι τόσο χρονοβόρα τελικά. Ντολμαδάκια αυτό το μπλογκ είχε κι άλλα, όμως όχι αυτού του επιπέδου. Βασικά, όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό πάρτι, όπου η κα. Φωτούλα, φίλη της μαμάς μου, είχε φτιάξει ντολμαδάκια. Το ότι υπάρχουν ακόμη πάρτι παιδικά με ντολμαδάκια μου δίνει ελπίδα, αλήθεια σας λέω. Αλλά, η κουβέντα για τα παιδικά πάρτι είναι άλλη και δεν χωράει εδώ.

Τεσπα, κάθονται τα πιτσιρίκια να φάνε και η Δανάη (η κόρη μου) ξαφνικά αρχίζει να μπουκώνεται ντολμαδάκια με πάθος! Από τότε τα τρώει όπου τα βρει, αλλά αυτά είναι σούπερ και γι’αυτό την πήρα τη συνταγή. Την έγραψα με παιδικό μαρκαδόρο μωβ σε ένα χαρτί και την είχα στο ψυγείο από τον Οκτώβρη με σκοπό κάποια στιγμή να την φτιάξω. Η στιγμή ήρθε λοιπόν, μιας και είναι νηστίσιμα και ταιριάζουν απόλυτα στο τραπέζι της Κ. Δευτέρας.

Η κα. Φωτούλα είναι φαν της Βέφας και μου είπε πως δικιά της είναι η συνταγή, από κάποιο από τα βιβλία της. Γενικά ότι φτιάχνει είναι από συνταγή και τις ακολουθεί κατά γράμμα, σε αντίθεση με τη μάνα μου που δεν πρέπει να έχει ποτέ ακολουθήσει πλήρως μια συνταγή στη ζωή της ολόκληρη. Και οι δύο όμως καλές μαγείρισσες είναι πάντως…

Αν ψάξετε στο ίντερνετ θα βρείτε ένα βίντεο της Βέφας με μια άλλη συνταγή με ντομάτα και καρότο, που προσωπικά στο γιαλαντζί δεν μου αρέσουν. Τούτη εδώ είναι κλασική και ανοιξιάτικη, με κρεμμυδάκια, άνηθο, κλπ. Πάντως, αν και είχα ενστάσεις στα υλικά (18 φρέσκα κρεμμυδάκια!!, 2 κούπες λάδι!! ) την ακολούθησα κι εγώ κατά γράμμα, γιατί ήξερα το τελικό αποτέλεσμα.

almopia-leavesΤη διαφορά στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το τύλιγμα του ντολμά τελικά την κάνει το αμπελόφυλλο. Εγώ χρησιμοποίησα αυτά της Αλμωπία που απλά τα βάζεις σε νερό και είναι έτοιμα. Δεν θέλουν δηλαδή ζεμάτισμα ή ξαλμύρισμα. Το τύλιγμα έτσι γίνεται παιχνίδι και τελείωσα σε 30 λεπτά, που δεν είναι δα και τόσο πολύ. Βάλτε λοιπόν μουσικούλα και αφεθείτε σε αυτήν την μονότονη, αλλά άκρως χαλαρωτική διαδικασία. Αν έχετε, δε,  και κάποιον αγαπημένο να τα φτιάξετε για χάρη του…ε, τότε γίνεται παιχνίδι!

Πάμε να δούμε τη συνταγή λοιπόν…dolma-4 Ντολμαδάκια γιαλαντζί απίθανα

ΥΛΙΚΑ για 1 βάζο φύλλα 300γρ (καθαρό βάρος)

για τη γέμιση

  • 18 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το λευκό μέρος (το πράσινο κρατήστε το για καμία χορτόπιτα), λιωμένα στο μούλτι
  • 600γρ κρεμμύδι ξερό, λιωμένο στο μούλτι
  • 1 κούπα άνηθο (περ. 3/4 από ένα μάτσο), λιωμένο στο μούλτι
  • 1 κούπα μαϊντανό (περ. 1/2 μάτσο), λιωμένο στο μούλτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (240 μλ)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 400γρ ρύζι Καρολίνα

για την κατσαρόλα

  • 600γρ νερό ζεστό
  • 240μλ ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάστε ένα μεγάλο μπολ. Βάλτε λίγα-λίγα τα υλικά σας στο μούλτι και πολτοποιήστε τα. Βοηθάει αν τα έχετε προηγουμένως κόψει σε μικρότερα κομμάτια και αν προσθέσετε και λίγο νερό κάθε φορά.
  2. Ρίξτε όλα τα υλικά της γέμισης στο μπολ και ανακατέψτε τα.
  3. Απλώστε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας για να μην καούν τα ντολμαδάκια.
  4. Πάρτε μια κουταλιά περίπου του γλυκού γέμιση και γεμίστε ένα ένα τα φύλλα. Τυλίξτε τα καλά αλλά όχι πολύ σφιχτά γιατί θα σκάσουν όταν το ρύζι φουσκώσει στο μαγείρεμα.




  5. Τοποθετήστε προσεκτικά ένα ένα τα ντολμαδάκια στον πάτο της κατσαρόλας πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Η ποσότητα που σας δίνω κάνει δύο “πατώματα” με ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, αλλά τελικά την επόμενη φορά θα κάνω δύο κατσαρόλες γιατί ο από κάτω όροφος ταλαιπωρείται και τα ντολμαδάκια λιώνουν.
  6. Καλύψτε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίξτε μέσα το νερό, το λάδι και το χυμό λεμονιού.
  7. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσει και το ρύζι και το φύλλο. Θα πρέπει να μην βράζουν δυνατά, γιατί θα χαλάσουν οι ντολμάδες και είναι κρίμα.
  8. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να πιει τα υγρά του με ησυχία.
  9. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα, μαζί με λίγο γιαούρτι (αν δεν νηστεύετε).

Σούπες συνταγή Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της Φωτούλας

Καλημέρα πάμε να βάλουμε την φαντασία και να μαγειρέψουμε,
επόμενη κίνηση ας δούμε και τα υλικά μας και πάμε να μαγειρέψουμε!

Πληροφορίες για το πιάτο: Σούπες συνταγή Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί της Φωτούλας

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Τα ντολμαδάκια είναι για μένα ένα φαγητό αγάπης. Πρέπει κάποιον να αγαπάς πολύ για να μπεις στον κόπο να τα φτιάξεις, αν και δεν είναι τόσο χρονοβόρα τελικά. Ντολμαδάκια αυτό … Διαβάστε περισσότερα

Ονειρικό Κοτόσουπα με λαχανικά και ρύζι

Καλημέρα σας! έτοιμοι για μία νέα μαγειρική απόλαυση;,
σήμερα έχουμε για σας μια νέα γευστική ιδέα!

Συνταγή μαγειρικής: Ονειρικό Κοτόσουπα με λαχανικά και ρύζι

Συνταγή μαγειρικής Νόστιμη, πλούσια, δυναμωτική κοτόσουπα με λαχανικά και ρύζι, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα! Από το radicio.com Υλικά: Ζωμό κοτόπουλου: 1,5 λίτρο Θυμάρι: 1/2 κουταλάκι ξερό ή 1,5 κουταλιά φρέσκο ψιλοκομμένο… Διαβάστε περισσότερα

Σούπερ Κρέπες με κιμά

Καλή σας μέρα! Ελπίζουμε να είστε καλά και να έχετε όρεξή,
πάμε να δούμε ένα πιάτο εύκολο!

Υλικά και προετοιμασία πιάτου: Σούπερ Κρέπες με κιμά

Μαγειρική και φαντασία! Με γεύση που θυμίζει κανελόνια αξιοποιούμε τον κιμά της προηγούμενης ημέρας και έχουμε υπέροχο Οικονομικό Finger Food για πάρτυ ή για μπουφέ Κολατσιό για το σχολείο ή το γραφείο Ή… Διαβάστε περισσότερα

Σούπες συνταγή Ριζότο με γαρίδες και αχιβάδες

Καλή σας μέρα! Ελπίζουμε να είστε καλά και να έχετε όρεξή,
ας βάλουμε μπρος την μαγειρική και την φαντασία!

Πληροφορίες συνταγής: Σούπες συνταγή Ριζότο με γαρίδες και αχιβάδες

Συνταγή μαγειρικής Ριζότο με γαρίδες και αχιβάδες Νοστιμότατο, νηστίσιμο, πλούσιο ριζότο με γαρίδες και αχιβάδες, τέλειο, όχι μόνο για την νηστεία, αλλά και για όλο το χρόνο. Από το radicio.com. 5 αστέρια… Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 1012345Τελευταία »