ΤΟΥΡΤΑ ΜΠΑΜΠΑ ΜΕ ΡΟΥΜΙ // BABA’ AL RUM (RICETTA DI L.MONTERSINO)

ΤΟΥΡΤΑ ΜΠΑΜΠΑ ΜΕ ΡΟΥΜΙ

Αγαπημένο γλυκό ο μπαμπάς, τον έχουμε ξαναδοκιμάσει στο laboratorio, στην κλασσική ναπολιτάνικη συνταγή (εδώ), αλλά και σε μία παραλλαγή με λιμοντσέλο (εδώ).
Είναι πλέον γνωστός ο θαυμασμός μου στον μεγάλο δάσκαλο Luca Montersino, οπότε δεν θα μπορούσα να παραλείψω να δοκιμάσω και την δικιά του συνταγή γιά μπαμπά, από την εκπομπή του Peccati di Gola, στο ιταλικό κανάλι μαγειρικής Alice. Η αρχική συνταγή είναι για “μανιταράκια μπαμπά”, δηλαδή μικρούς ατομικούς μπαμπάδες, γεμισμένους με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλυμμένους με σοκολάτα, σε μία εκδοχή παιχνιδιάρικη και ιδιαίτερα ευπαρουσίαστη! Εγώ με τις ίδιες δόσεις υλικών έφτιαξα μία τούτα μπαμπά και παρέλειψα την γένιση με κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
γιά το σιρόπι : 500 gr νερό,
                            225 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                            75 gr ρούμι,
                            2 gr φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι,
                            2 gr ξυλάκι κανέλας,
                            1/2 λουβί βανίλιας.
γιά την ζύμη : 250 gr αλεύρι δυνατό,                      
                            25 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                            10 gr μαγιά μπύρας νωπή,
                            100 gr βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή,
                            5 gr αλάτι,
                            250 gr αυγά ολόκληρα.
γιά το γλασσάρισμα : 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι,
                                          2 κ.σ. νερό.
γιά την διακόσμηση : σαντιγύ (300 gr κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 1 κ.σ. ζάχαρη),
                                         φρέσκα φρούτα εποχής,
                                         γλάσο ζελατίνης.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Κατεβάστε το σιρόπι από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει, χωρίς να αφαιρέσετε τα αρωματικά.
Ανάψτε τον φούρνο στους 30°C γιά ένα πεντάλεπτο, σβύστε την θερμοκρασία και αφήστε μόνο το λαμπάκι αναμμένο.
Βάλτε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινισμένο, την μαγιά κομμένη σε κομματάκια και την ζάχαρη και ξεκινήστε την ανάδευση. Προσθέστε τα αυγά σταδιακά συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε το μαλακό βούτυρο σταδιακά και τέλος το αλάτι.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 24 εκ. Ρίξτε μέσα την ζύμη και τοποθετήστε την φόρμα επάνω σε σταθερή επιφάνεια (πχ. ένα ταψάκι) μέσα στον προθερμασμένο φούρνο. Αφήστε το να ξεκουταστεί, μέχρι η ζύμη να φτάσει στο χείλος της φόρμας.
Βγάλτε την φόρμα με την ζύμη προσεκτικά μέσα από τον φούρνο, ώστε να μην ξεφουσκώσει, και θερμάνετε τον στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Ψήστε τον μπαμπά για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.
Βγάλτε την φόρμα από τον φούρνο και περιμένετε να χλιαρίνει γιά να ξεφορμάρετε.
Σουρώστε το σιρόπι και ζεστάνετε το να είναι χλιαρό.
Ξαναβάλτε τον μπαμπά στην φόρμα του και προσθέστε σταδιακά το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Αφήστε τον να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να τον σερβίρετε.
Αναμείξτε την μαρμελάδα πορτοκάλι με το νερό και βράστε το μίγμα γιά 2 λεπτά. Σουρώστε το, ώστε να αφαιρέσετε τυχόν κομματάκια φρούτου.
Αναποδογυρίστε τον μπαμπά μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Αλείψτε την επιφάνεια του με την αραιωμένη μαρμελάδα. Διακοσμήστε με την σαντιγύ και φρέσκα φρούτα εποχής. Γιά να μην μαραθούν τα φρούτα, μπορείτε να τα αλείψετε με γλάσσο ζελατίνης (δείτε εδώ πως μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας).

 
BABA’ AL RUM 
(RICETTA DI L.MONTERSINO)

Fin da piccola avevo una predilezione per il babà! Forse perche era uno dei dolci che mio padre amava e che portava spesso a casa…
Non è la prima volta che prepariamo il baba al laboratorio. Abbiamo già assagiato i babà napoletani e poi una torta babà al limoncello. Quando mi sono imbattuta sulla ricetta di Luca Montersino per i funghetti di babà, la tentazione di assaggiare anche la versione del maestro era grande… Solo che io non ho preparato i deliziosi funghetti, bensì ancora una torta babà decorata con frutta di stagione.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per lo sciroppo : 500 gr di acqua,
                                 225 gr di zucchero semolato,
                                 75 gr di rum,
                                 2 gr di buccia di arancia non trattata,
                                 2 gr di cannella in stecca,
                                 1/2 bacca di vaniglia.
per l’ impasto : 250 gr di farina 360W,                      
                               25 gr di zucchero semolato,
                               10 gr di lievito di birra fresco,
                               100 gr di burro a pommata,
                               5 gr di sale,
                               250 gr di uova intere.
per la glassa : 3 cucchiai marmellata di arancia,
                             2 cucchiai acqua.
per la finitura : 300 gr di panna fresca montata con 1 cucchiaio di zucchero,
                                frutta di stagione,
                                gelatina neutra.
Preparazione :
Preparate lo sciroppo. Ponete tutti gli ingredienti in una casseruola e fate bollire per 5-6 minuti, mescolando per far sciogliere lo zucchero. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare, senza eliminare le spezie.
Accendete il forno a 30°C per 5 minuti, spegnete la temperatura e lasciate solo la lampadina accesa.
Nella bacinella della planetaria ponete la farina settacciata, il lievito sbricciolato, lo zucchero e azionate a velocità moderata. Aggiungete gradatametne le uova e lavorate fino ad incorporarle. Aggiungete il burro a alla fine anche i sale.
Spenellate con il composto antiaderente uno stampo da ciambella di 24 cm di diametro. Versate il composto. Posizionate su una superficie stabile (pe. su una piccola teglia) e mettete nel forno preriscaldato. Lasciate lievitare fino che l’ impasto arrivi al bordo dello stampo. 
Estraette lo stampo dal forno con molta attenzione per non farlo sgonfiare. Accendete il forno a 180°C, modalità statico.
Fate cuocere per 35-40 minuti, fino a dorare. 
Sfornate e lasciate raffreddare per sformarlo.
Passate da un colino lo sciroppo e scaldatelo per intiepidire.
Riponete il babà nello stampo e versate lo sciroppo, fino ad inzzupparlo. Lasciate riposare per 2 ore almeno o fino a servirlo.
Stemperate la marmellata di arancia con l’ acqua, fate bollire per un paio di minuti e passate da un colino a maglia rada, per eliminare pezzettini di frutta.
Sformate il babà entro un vassoio da portata. Spenellate con la marmellata stemperata. Decorate con ciuffi di panna montata zuccherata e frutta di stagione. Spenellate la frutta con la gelatina neutra.

Μπακλαβάς «κλασικός» (ξερός), με φιστίκι Αιγίνης


Μπακλαβάς «κλασικός» (ξερός), 

με φιστίκι Αιγίνης

Τη συνταγή του πραγματικά «κλασικού» μπακλαβά, που φτιάχνεται με φιστίκι Αιγίνης (στην Τουρκία το αντίστοιχο είναι το φιστίκι του Γκαζιαντέπ) σας παρουσιάζει σήμερα το pontos-news.gr.

Απολαύστε τον!


ΥΛΙΚΑ

2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα – περίπου 1 κιλό)

1 κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 γρ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
1 κ.γ. (γεμάτο) κανέλλα
1 κ.γ. (κοφτό) γαρίφαλο
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
3 κ.σ. ζάχαρη
350 γρ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 φλ. βούτυρο)

Για το μέλωμα


1 φλ. μέλι

3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κ.σ. χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (τη φλούδα του)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

Βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το βούτυρο) σ’ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου. Το βουτυρώνουμε καλά (μέσα και στα πλάγια) και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
Με ένα κουτάλι, ή με τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω-γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει), και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση (ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φιστίκια), μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα, και προσέχουμε να μην φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει περίπου μέχρι τη μέση.
Περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και ραντίζουμε με νερό. (Στο στάδιο αυτό, και πριν ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να φυλάξουμε το γλυκό στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 90΄ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας, και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′ (ξαφρίζουμε αν χρειαστεί).
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι, και ρίχνουμε από πάνω μπόλικα φιστίκια Αιγίνης ψιλοαλεσμένα.


► Αμέσως μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, τον περιχύνουμε με το σιρόπι. Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά, έτσι ώστε να μην μουλιάσουν τα φύλλα και να παραμείνουν τραγανά.
► Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει χωρίς να τον σκεπάσουμε, για δύο ώρες περίπου.
► Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μην τα πιέζουμε, και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.
► Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να τον φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης, ή με όλα μαζί!

Νοστιμιά Σιροπιαστά με σύκα και καρύδια

Καλή σας μέρα αγαπητοί μας φίλοι ας δούμε και τα υλικά μας,
πάμε να δούμε ένα πιάτο για όλες τις εποχές!

Πληροφορίες για το πιάτο: Νοστιμιά Σιροπιαστά με σύκα και καρύδια

Ας δούμε την συνταγή και τα υλικά μας! Πρωτότυπα, νόστιμα, αρωματικά σιροπιαστά ρολάκια γεμιστά με ξερά σύκα και καρύδια. Είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο και ελαφρά σιροπιασμένα με σιρόπι πορτοκαλιού. Από το radicio.com Υλικά (για 48 κομμάτια ) Για… Διαβάστε περισσότερα

Καταπληκτικό Γαλακτομπούρεκο, Εξ Οίκων

Καλή σας μέρα! Ελπίζουμε να είστε καλά και να έχετε όρεξή,
πάμε να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο!

Συνταγή για το πιάτο: Καταπληκτικό Γαλακτομπούρεκο, Εξ Οίκων

Πάμε να μαγειρέψουμε Ένα γευστικό και λίγο διαφορετικό στην υφή της κρέμας του γαλακτομπούρεκο από την ομάδα χειροποίητων προϊόντων Εξ Οίκων. Παρόμοιες συνταγές: Γαλακτομπούρεκο Γαλακτομπούρεκο αλλιώτικο από τη Μαρία Γαλακτομπούρεκο, της Εύης Διαβάστε περισσότερα

εύκολη συνταγή ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ♦♦ TORTA AL CIOCCOLATO SCIROPPATA

Καλή σας μέρα πάμε να δημιουργήσουμε και να δούμε την συμβουλή,

Υλικά και συμβουλή για: εύκολη συνταγή ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ♦♦ TORTA AL CIOCCOLATO SCIROPPATA

Συμβουλες και φαντασία! ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗΕίμαστε από τις οικογένειες που καταναλώνουν αρκετά γλυκά, και κάθε Σαββατοκύριακο φροντίζω να ετοιμάσω κάτι γλυκό, ώστε να έχουμε να τσιμπολογάμε μέσα στην εβδομάδα. Βέβαια, τα τελευταία 4 … Διαβάστε περισσότερα

εύκολο Σιροπιαστή σταφιδόπιτα

Καλημέρα σας! έτοιμοι για μία νέα μαγειρική απόλαυση;,
πάμε να δούμε ένα πιάτο για όλες τις εποχές!

Πληροφορίες για το πιάτο: εύκολο Σιροπιαστή σταφιδόπιτα

Μαγειρική και φαντασία! Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Ανά δύο αλείφουμε τα φύλλα με καλαμποκέλαιο και πασπαλίζουμε με σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε σε ρολά και τα τοποθετούμε κυκλικά σε σαλιγκάρι στο ταψί. Αλείφουμε … Διαβάστε περισσότερα

Σούπες συνταγή Σιροπιαστά κρουασάν από γάλα και φαριν λακτέ

Καλημέρα πάμε να βάλουμε την φαντασία και να μαγειρέψουμε,
πάμε να δούμε ένα πιάτο για όλες τις εποχές!

Πληροφορίες για την συνταγή: Σούπες συνταγή Σιροπιαστά κρουασάν από γάλα και φαριν λακτέ

Μαγειρική και φαντασία! Καλησπερίζω την αγαπημένη μου παρέα κερνώντας ένα απίστευτο γλυκάκι “vintage style”!!! Κρουασανάκια σιροπιαστά και γυαλιστερά…σαν αυτά που βλέπουμε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων…μόνο που μέσα τους κρύβονται 2 μικρά μυστικά: … Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 501234550Τελευταία »