Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και βήχας

Δες εδώ πως ο βήχας αντιμετώπιση του είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν εμφανίζονται περισσότερα κρυολογήματα και ιώσεις.

Ωστόσο, ο βήχας μπορεί να οφείλεται και σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μία χρόνια αναπνευστική διαταραχή που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση της ροής του αέρα στους πνεύμονες και η εμφάνιση δυσχέρειας κατά την εκπνοή και εισπνοή. Οι αεραγωγοί στενεύουν και ο αέρας παγιδεύεται μέσα στους πνεύμονες, χωρίς να ανανεώνεται. Η ΧΑΠ ευθύνεται για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, θεωρείται η τέταρτη αιτία θανάτου μετά την στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στην χώρα μας οι πάσχοντες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο και οι πιο πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ο αριθμός των καπνιστών παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κύριο σύμπτωμα της χρόνιας βρογχίτιδας είναι ο παραγωγικός βήχας, που υπάρχει όλο το χρόνο, αλλά επιδεινώνεται σημαντικά κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των συχνών λοιμώξεων αυτής της περιόδου. Η δύσπνοια αποτελεί την κύρια εκδήλωση του πνευμονικού εμφυσήματος και της προχωρημένης χρόνιας βρογχίτιδας και παρουσιάζεται κατά τη σωματική προσπάθεια, αλλά όσο η πάθηση επιδεινώνεται είναι παρούσα ακόμα και στην παραμικρή σωματική δραστηριότητα, αλλά ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.